Ήταν ο Χίτλερ πραγματικά δεξιός;

2022-03-19

Άρθρο του Rainer Zitelmann για το Mises Institute

 Ήταν ο Χίτλερ πραγματικά "δεξιός"; Ο γερμανοβρετανός δημοσιογράφος Sebastian Haffner, ο οποίος έγραψε ένα από τα πιο αξιόλογα δοκίμια για τον Αδόλφο Χίτλερ, έχει επισημάνει ότι η μόνη αντιπολίτευση που θα μπορούσε πραγματικά να γίνει επικίνδυνη για τον Χίτλερ προερχόταν από τη Δεξιά: "Από τη σκοπιά της, ο Χίτλερ ήταν αριστερός. Αυτό μας κάνει να σταματήσουμε και να σκεφτούμε. Ο Χίτλερ σίγουρα δεν μπορεί να ταξινομηθεί τόσο εύκολα στην ακροδεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, όπως πολλοί συνηθίζουν να κάνουν".

Πράγματι, η μόνη αποτελεσματική αντιπολίτευση στον Χίτλερ, η οποία εκπροσωπήθηκε από συντηρητικές και εν μέρει μοναρχικές δυνάμεις όπως οι Ludwig Beck, Franz Halder, Hans Oster, Erwin von Witzleben, Carl Friedrich Goerdeler, Johannes Popitz, Count Peter Yorck von Wartenburg και Ulrich von Hassell, βρισκόταν στα δεξιά του. Ο γερμανοβρετανός κοινωνιολόγος Ralf Dahrendorf έχει επισημάνει το δίλημμα της γερμανικής αντίστασης στον Χίτλερ, η οποία, αν και σίγουρα ήταν άκρως ηθική, εντούτοις δεν σηματοδότησε ένα βήμα προς τα εμπρός στην πορεία της γερμανικής κοινωνίας προς ένα σύνταγμα ελευθερίας:

Το χειρότερο είναι ότι ο Χίτλερ ήταν εκείνος που πραγματοποίησε εκείνο τον μετασχηματισμό της γερμανικής κοινωνίας που μόνο αυτός έκανε δυνατή τη συγκρότηση της ελευθερίας, ενώ η αντίσταση στο καθεστώς του εμφανίστηκε στο όνομα μιας κοινωνίας που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση μόνο για ένα αυταρχικό καθεστώς.

Η απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου 1944 και οι διώξεις που προκάλεσε η αποτυχία της σήμαιναν, είπε ο Ντάρεντορφ, "το τέλος μιας πολιτικής ελίτ".

Πριν ενταχθεί στο Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (αργότερα το NSDAP), ο Χίτλερ ανήκε στην αριστερά του πολιτικού φάσματος, όπως γνωρίζουμε σήμερα. Από την αρχή της πολιτικής του δραστηριότητας ο Χίτλερ είχε να αντιμετωπίσει την κατηγορία της Δεξιάς ότι ήταν " μπολσεβικιστής" ή κομμουνιστής, όπως είχε να αντιμετωπίσει και την κατηγορία της Αριστεράς ότι ήταν λακές του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Σε μια προγραμματική ομιλία που εκφώνησε ο Χίτλερ στις 13 Αυγούστου 1920, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατηγορία ότι ήταν κομμουνιστής. Από τη μία πλευρά, παραπονέθηκε, ο κόσμος έλεγε: "Ο Χίτλερ είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους που έχουν σχέση με την πολιτική: "Αν υποστηρίζεις αυτό που υπάρχει στο πρόγραμμά σου, είσαι κομμουνιστής"- από την άλλη πλευρά, τον κατήγγειλαν ως " αρχι-αντιδραστικό" και "στρατιωτικά εντελώς μολυσμένο οπισθοδρομικό".

Ο Χίτλερ δεν χαρακτήρισε ποτέ τον εαυτό του ως δεξιό πολιτικό, αλλά επέκρινε πάντα τόσο τα αριστερά όσο και τα δεξιά πολιτικά κινήματα και κόμματα στον ίδιο βαθμό. Χαρακτηριστικά είναι, για παράδειγμα, τα παρακάτω αποσπάσματα από την έκθεση για μια ομιλία του Χίτλερ στις 26 Οκτωβρίου 1920:

Τώρα ο Χίτλερ στράφηκε προς την δεξιά και προς την  αριστερά. Η εθνική Δεξιά δεν είχε κοινωνική αντίληψη, η κοινωνική Αριστερά εθνική. Προειδοποίησε τα δεξιά κόμματα: Αν θέλετε να είστε εθνικοί, τότε κατεβείτε στον λαό σας και μακριά από όλη αυτή την ταξική έπαρση! Προς την αριστερά κάλεσε: Εσείς που έχετε διακηρύξει την αλληλεγγύη σας σε όλο τον κόσμο, δείξτε πρώτα την αλληλεγγύη σας στους δικούς σας εθνικούς συντρόφους, γίνετε πρώτα Γερμανοί! ... Εσείς που είστε πραγματικά επαναστάτες, ελάτε κοντά μας και αγωνιστείτε μαζί μας για ολόκληρο το έθνος μας! Η θέση σας δεν είναι εκεί πέρα ως οδηγοί του διεθνούς κεφαλαίου, αλλά μαζί μας, με το έθνος σας!


Σε επιστολή που έγραψε στις 6 Σεπτεμβρίου 1921 προς τον επικεφαλής της περιφερειακής ομάδας του Ανόβερου του NSDAP, ο Χίτλερ δήλωσε ότι το κόμμα δεν οικοδομείται με συγχωνεύσεις με άλλες εθνικολαϊκές ομάδες, αλλά με την προσέλκυση των δυνάμεων της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς: "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να προσελκύσουμε ισχυρές μάζες, κατά προτίμηση από την άκρα αριστερή και την άκρα δεξιά πτέρυγα".

Όταν αναπολούσε την εποχή του αγώνα στους μονολόγους του στον στενό του κύκλο στις 30 Νοεμβρίου 1941, είπε: "Το κόμμα μου εκείνη την εποχή αποτελούνταν κατά ενενήντα τοις εκατό από ανθρώπους της αριστεράς. Μπορούσα να χρησιμοποιήσω μόνο ανθρώπους που είχαν αγωνιστεί". Αυτό ήταν σίγουρα υπερβολή, αλλά γνωρίζουμε από πρόσφατες αναλύσεις των καταλόγων μελών του NSDAP από τον πολιτικό επιστήμονα Jürgen W. Falter ότι το 40% των μελών του Εθνικοσοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος ήταν πράγματι εργάτες. Το ίδιο ισχύει και για τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Ο Χίτλερ δεν θεωρούσε τον εαυτό του είτε αριστερό είτε δεξιό, αλλά ήθελε να ξεπεράσει και τα δύο άκρα - όχι όμως με το να βρεθεί στη "μέση", αλλά με το να διαμορφώσει ένα νέο άκρο στο οποίο θα καταργούνταν και τα δύο. Στις 26 Μαΐου 1944, είπε: "

Εκείνη την εποχή οι ορισμοί των δύο όρων ήταν διαμετρικά αντίθετοι μεταξύ τους. Τότε ο ένας βρισκόταν στη δεξιά πλευρά του οδοφράγματος και ο άλλος στην αριστερή, και εγώ πήγα ακριβώς ανάμεσα σε αυτούς τους δύο μαχητές, με άλλα λόγια ανέβηκα πάνω στο ίδιο το οδόφραγμα, και ως εκ τούτου πυροβολήθηκα φυσικά και από τους δύο. Προσπάθησα να ορίσω έναν νέο όρο με το σύνθημα ότι τελικά ο εθνικισμός και ο σοσιαλισμός είναι το ίδιο υπό μία προϋπόθεση, ότι δηλαδή το έθνος κινείται στο κέντρο όλων των επιθυμιών.... Εκείνες τις μέρες είχα σκληρές μάχες τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά.

Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι ο Χίτλερ δεν προχώρησε εναντίον της Αριστεράς με τον ίδιο τρόπο που προχώρησε εναντίον της Δεξιάς. Κάποιοι αφοσιωμένοι μοναρχικοί παραδόθηκαν επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, και κάποιες συντηρητικές αστικές δυνάμεις, όπως οι συνεργάτες του Φραντς φον Πάπεν, Χέρμπερτ φον Μπόζε και Έντγκαρ Γιούλιους Γιουνγκ, εκτελέστηκαν μαζί με τους ηγέτες των SA στις 30 Ιουνίου 1934. Στο σύνολο, ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι κομμουνιστές και οι σοσιαλδημοκράτες έπρεπε να υποστούν τις μεγαλύτερες θυσίες.


Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την προτίμηση του Χίτλερ στη Δεξιά - το αντίθετο μάλιστα. Θεωρούσε ότι οι δεξιές και αστικές δυνάμεις ήταν δειλές, αδύναμες, χωρίς ενέργεια και ανίκανες για οποιαδήποτε αντίσταση, ενώ υπέθετε ότι η Αριστερά είχε τις γενναίες, θαρραλέες, αποφασιστικές και επομένως επικίνδυνες δυνάμεις. Και γι' αυτόν αυτές ήταν πιο ελκυστικές από τα συντηρητικά στοιχεία, τα οποία περιφρονούσε και ουσιαστικά δεν τα έπαιρνε πλέον στα σοβαρά ως αντιπάλους.

Αυτή η λανθασμένη ιδεολογική εκτίμηση επρόκειτο να εκδικηθεί, ωστόσο, διότι δεν ήταν οι κομμουνιστές που έγιναν κίνδυνος για τον Χίτλερ. Είχε πείσει πολλούς από αυτούς να γίνουν ένθερμοι οπαδοί του εθνικοσοσιαλισμού. Άλλοι προέβαλαν αντίσταση, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσαν απειλή για την εξουσία του Χίτλερ. Οι πραγματικοί κίνδυνοι προέρχονταν από άλλες δυνάμεις, από συντηρητικούς όπως ο Carl Friedrich Goerdeler, ο Ulrich von Hassell και ο Johannes Popitz, οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως ακραίοι αντιδραστικοί, και από μοναρχικούς όπως ο Hans Oster και ο Wilhelm Canaris. Τουλάχιστον από το 1938 και μετά, οι δυνάμεις αυτές επιδόθηκαν σε μια συστηματική συνωμοσία και αντιπολίτευση που δεν ήταν καθόλου καταδικασμένη σε αποτυχία από την αρχή.

Μόνο προς το τέλος της ζωής του, όταν αντιλήφθηκε την ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη αποτυχία του Τρίτου Ράιχ, ο Χίτλερ αναγνώρισε ότι ήταν λάθος να προχωρήσει μονόπλευρα εναντίον των δυνάμεων της αριστεράς και να λυπηθεί εκείνες της δεξιάς. Σε μια σύσκεψη των ηγετών των γκάου στις 24 Φεβρουαρίου 1945, είπε, όπως αναφέρει ο υπασπιστής του Νικόλαος φον Μπούλοου: "Εκκαθαρίσαμε τους αριστερούς ταξικούς μαχητές, αλλά δυστυχώς ξεχάσαμε στο μεταξύ να εξαπολύσουμε το χτύπημα και κατά της δεξιάς. Αυτό είναι το μεγάλο μας αμάρτημα της παράλειψης". Όπως γνωρίζουμε από πολυάριθμες παρατηρήσεις προς τον στενό του κύκλο, ο Χίτλερ θαύμαζε τον Ιωσήφ Στάλιν επειδή είχε δράσει με συνέπεια εναντίον των παλαιών ελίτ. Και ο θαυμασμός του για τον Στάλιν συνοδευόταν από έναν αυξανόμενο θαυμασμό για την κρατική σχεδιασμένη οικονομία στη Σοβιετική Ένωση, η οποία, κατά την άποψη του Χίτλερ, ήταν πολύ ανώτερη από τη φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς.

Ενόψει της αποτυχίας του, ο Χίτλερ αναζήτησε μια εξήγηση για την ήττα του και αναγνώρισε ότι η συμμαχία του με τις αστικές και δεξιές δυνάμεις -χωρίς την οποία, ωστόσο, δεν θα ερχόταν ποτέ στην εξουσία- ήταν μακροπρόθεσμα ασυμβίβαστη με τις ριζοσπαστικές επαναστατικές πολιτικές που είχε σχεδιάσει. Και δεν είχε "ξεχάσει" να εξαπολύσει "το χτύπημα κατά της Δεξιάς", αλλά, με βάση τις ιδεολογικές του παραδοχές, απλώς δεν είχε πιστέψει ότι ήταν απαραίτητο -τουλάχιστον μέχρι την απόπειρα δολοφονίας της 20ής Ιουλίου 1944- να προχωρήσει εναντίον των αντιπάλων του στη Δεξιά, τους οποίους περιφρονούσε ως αδύναμους, χωρίς ενέργεια και δειλούς. Εξάλλου, ενόψει των πολεμικών σχεδίων που ακολουθούσε ο Χίτλερ, το να προχωρήσει εναντίον της Δεξιάς, η οποία έπαιζε σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις, στο στρατό και στη δημόσια διοίκηση, δύσκολα θα ήταν εφικτό, ιδίως επειδή θα προκαλούσε έτσι έναν επικίνδυνο "πόλεμο σε δύο μέτωπα" στην εσωτερική πολιτική.

Παραιτούμενος, ο Χίτλερ ανέφερε στην πολιτική του διαθήκη:

Δεδομένου ότι δεν είχαμε την ελίτ που είχαμε οραματιστεί, έπρεπε να αρκεστούμε στο ανθρώπινο υλικό που είχαμε στη διάθεσή μας. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περιμένατε! Επειδή η διανοητική αντίληψη δεν συμφωνούσε με τις πρακτικές δυνατότητες εφαρμογής της, η πολεμική πολιτική ενός επαναστατικού κράτους όπως το Τρίτο Ράιχ έγινε αναγκαστικά η πολιτική των αντιδραστικών μικροαστών.
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε