Αποπληθωρισμός: Κακό για την κυβέρνηση, καλό για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Τι δεν αρέσει;

2022-04-17

Άρθρο του Andre Marques για το Mises Institute

 Οι κυβερνήσεις λένε ψέματα για το ποσοστό πληθωρισμού και επωφελούνται από αυτό, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη όταν μιλούν κατά του αποπληθωρισμού (για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, θεωρήστε ότι ο πληθωρισμός είναι μια γενική αύξηση των τιμών και ο αποπληθωρισμός το αντίθετο), κάτι που θα ήταν καλό για τους καταναλωτές και την οικονομία, αλλά κακό για την κυβέρνηση. (Ενώ οι Αυστριακοί οικονομολόγοι ορίζουν τον πληθωρισμό ως αύξηση της προσφοράς χρήματος, το καθαρό αποτέλεσμα του πληθωρισμού είναι η αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η στρέβλωση της δομής της παραγωγής).

Οι τιμές πέφτουν σε ένα σενάριο όπου το νόμισμα δεν είναι διογκωμένο και, ως εκ τούτου, υπάρχουν πιο βιώσιμες επενδύσεις και αυξημένη παραγωγικότητα. Σε μια οικονομία με λίγες ή καθόλου κυβερνητικές παρεμβάσεις (τουλάχιστον λίγες νομισματικές παρεμβάσεις και λίγες ρυθμίσεις, κυβερνητικές δαπάνες και φόρους), υπάρχουν περισσότερες μακροπρόθεσμες επενδύσεις (κεφαλαιακές επενδύσεις, για παράδειγμα), οι οποίες αυξάνουν την παραγωγικότητα της οικονομίας. Σε μια αποπληθωριστική οικονομία, η αγοραστική δύναμη του χρήματος τείνει να αυξάνεται, καθώς δεν υπάρχει νομισματικός πληθωρισμός από τις κεντρικές τράπεζες και οι τιμές τείνουν να μειώνονται. Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες και οι εταιρείες έχουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Αλλά στις κυβερνήσεις δεν αρέσει ο αποπληθωρισμός, καθώς είναι οι πιο υπερχρεωμένες οντότητες. Ο πληθωρισμός είναι επωφελής για τους δανειολήπτες, καθώς αποπληρώνουν τα δάνεια σε ένα νόμισμα με χαμηλότερη αγοραστική δύναμη από ό,τι όταν έλαβαν το δάνειο. Είναι ακόμη πιο επωφελής για την κυβέρνηση, καθώς μπορεί να επεκτείνει την προσφορά χρήματος για να πληρώσει το χρέος. Επιπλέον, ο πληθωρισμός είναι επωφελής για την κυβέρνηση επειδή δημιουργεί μια φαινομενική οικονομική άνθηση, η οποία τελικά θα εξαλειφθεί από μια ύφεση. Αλλά, καθώς αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια, το βραχυπρόθεσμο κίνητρο για τους κρατούντες είναι να επωφεληθούν από αυτό το μέσο.

Δύο τυπικά επιχειρήματα που προβάλλονται από τις κυβερνήσεις κατά του αποπληθωρισμού είναι τα εξής:

"Ο αποπληθωρισμός θα κοστίσει στους επιχειρηματίες"

Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη δήλωση είναι ότι, αν οι τιμές πέσουν, οι επιχειρηματίες θα πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής τους. Ωστόσο, η δήλωση αυτή δεν ισχύει αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι, σε μια αποπληθωριστική οικονομία, η αγοραστική δύναμη του νομίσματος τείνει να αυξάνεται. Έτσι, ακόμη και αν οι επιχειρηματίες παίρνουν λιγότερα χρήματα (ονομαστικά) από αυτά που κοστίζουν τα προϊόντα τους, σε πραγματικούς όρους, θα εξακολουθούν να έχουν κέρδος. Επιπλέον, οι τιμές των συντελεστών παραγωγής που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή θα μειωθούν επίσης σε μια αποπληθωριστική οικονομία.

Επομένως, με τη χρήση της παραγωγικότητας και τη διαχείριση των δαπανών που πρέπει να έχει κάθε επιχείρηση, είναι δυνατή η πώληση των προϊόντων σε χαμηλές τιμές, αλλά με το ίδιο ή και υψηλότερο περιθώριο κέρδους από ό,τι σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον. (Σημείωση: ακόμη και αν αγνοήσουμε αυτό το κέρδος στην αγοραστική δύναμη και το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, θα ήταν δυνατό για τον επιχειρηματία να προστατευθεί μέσω μελλοντικών συμβάσεων). Και, ακριβώς επειδή οι τιμές μειώνονται, οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες (χωρίς να χρεώνονται) και οι επιχειρήσεις κερδίζουν περισσότερα κέρδη λόγω της μείωσης του κόστους που επέρχεται χάρη στον αποπληθωρισμό. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας. Οι υπολογιστές σήμερα είναι φθηνότεροι και πολύ καλύτεροι από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια. Επειδή οι τιμές έγιναν χαμηλότερες (λόγω της αυξημένης παραγωγικότητας), οι καταναλωτές άρχισαν να αγοράζουν περισσότερο, γεγονός που αύξησε τα κέρδη του κλάδου, γεγονός που έφερε περισσότερες επενδύσεις και υψηλότερη παραγωγικότητα.

"Οι καταναλωτές θα αναβάλουν την κατανάλωση υπό συνθήκες αποπληθωρισμού"

Το σκεπτικό πίσω από αυτό το επιχείρημα είναι ότι αν οι τιμές πέφτουν συνεχώς, κανείς δεν θα αγοράζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, επειδή τα άτομα θα περιμένουν πάντα να μειώνονται οι τιμές. Αυτό επίσης δεν έχει νόημα, καθώς υπάρχουν πάντα προϊόντα και υπηρεσίες που οι άνθρωποι πρέπει να αγοράζουν (όπως τρόφιμα και φάρμακα). Κανείς δεν πεθαίνει από την πείνα ή δεν αγοράζει φάρμακα επειδή ένα χρόνο αργότερα θα είναι φθηνότερα. Μόνο όταν το προϊόν ή η υπηρεσία είναι ακριβό, οι καταναλωτές αναβάλλουν την κατανάλωση, κάτι που συμβαίνει με τον συνεχή πληθωρισμό που δημιουργούν οι κεντρικές τράπεζες. Επιπλέον, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν υψηλή χρονική προτίμηση (συνεπώς, θέλουν να ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους στο παρόν και όχι στο μέλλον). Αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αυτό που θέλουν, δεν θα διστάσουν.

Επομένως, ο αποπληθωρισμός έχει πολλά οφέλη, όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τους επιχειρηματίες. Μια αποπληθωριστική οικονομία καθιστά τις βιομηχανίες πιο κερδοφόρες και πιο αποτελεσματικές (παράγοντας φθηνότερα και καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες). Επίσης, ο αποπληθωρισμός έχει δύο άλλα οφέλη:

Η οικονομία γίνεται λιγότερο υπερχρεωμένη

Σε μια αποπληθωριστική οικονομία, οι καταναλωτές θα τείνουν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες με μετρητά αντί να χρεώνονται. Ως εκ τούτου, λιγότερα χρήματα θα κατευθύνονταν σε πληρωμές τόκων για κατανάλωση. Το κίνητρο για αποταμίευση θα ήταν υψηλότερο, γεγονός που θα οδηγούσε σε περισσότερες επενδύσεις, γεγονός που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε φθηνότερα και καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες, γεγονός που θα οδηγούσε σε υψηλότερα κέρδη, γεγονός που θα οδηγούσε σε περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις. Πρόκειται για έναν ευεργετικό κύκλο για την οικονομία.

Επιπλέον, το σημερινό σενάριο των εταιρειών-ζόμπι δεν θα συνέβαινε σε μια αποπληθωριστική οικονομία, καθώς το κίνητρο θα ήταν η αποταμίευση και οι παραγωγικές επενδύσεις και όχι η υπερχρέωση. Η κεντρική τράπεζα (αν υπήρχε) δεν θα φούσκωνε το νόμισμα, ούτε θα έλεγχε τα επιτόκια και θα διεύρυνε την προσφορά χρήματος (συνεπώς, θα υπήρχαν λιγότερες κακές επενδύσεις και οι εταιρείες θα ήταν πιο αποτελεσματικές, καθώς θα υπάγονταν περισσότερο στον μηχανισμό κέρδους και ζημίας). Ως εκ τούτου, οι αναποτελεσματικές εταιρείες θα εξαλείφονταν γρήγορα, αφήνοντας πόρους για να χρησιμοποιηθούν από δυνητικά πιο αποτελεσματικές εταιρείες. Θα υπήρχε λιγότερη σημαντική σπατάλη πόρων σε μη βιώσιμες επενδύσεις. Η τραπεζική δραστηριότητα θα ήταν επίσης υγιέστερη, καθώς θα υπήρχαν περισσότερα δάνεια για επενδύσεις (οι οποίες, γενικά, θα δημιουργούσαν αξία που θα αντιστάθμιζε τα έξοδα τόκων) παρά για κατανάλωση.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα ήταν φθηνότερα, καλύτερα και πιο ποικίλα

Υποθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα μειώσει σημαντικά τις δαπάνες, τους φόρους και τους κανονισμούς (εκτός από το να μην επεκτείνει την προσφορά χρήματος), μια αποπληθωριστική οικονομία θα δημιουργήσει μεγαλύτερη διαφοροποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς ο ανταγωνισμός (ή ο δυνητικός ανταγωνισμός) θα τείνει να είναι τόσο υψηλός που η μείωση των τιμών και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων δεν θα είναι αρκετή για να επιβιώσουν οι εταιρείες. Θα έπρεπε να επενδύσουν στη διαφοροποίηση των προϊόντων για να δώσουν στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές, καλύπτοντας όλο και πιο συγκεκριμένες απαιτήσεις και όντας σε θέση να πωλούν σε διάφορες ομάδες καταναλωτών (που έχουν διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες). Αυτό συμβαίνει ήδη στον τομέα της τεχνολογίας και θα συνέβαινε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και σε άλλους τομείς σε μια αποπληθωριστική οικονομία.

Ιστορικά παραδείγματα αποπληθωρισμού

Ένα παράδειγμα αποπληθωρισμού συνέβη στις ΗΠΑ τον δέκατο ένατο αιώνα. Μεταξύ 1800 και 1900, ο δείκτης τιμών μειώθηκε κατά 50% (από 150 σε 100). "Παρά" αυτόν τον αποπληθωρισμό, ο δέκατος ένατος αιώνας χαρακτηρίστηκε από μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ (αύξηση της παραγωγικότητας των βιομηχανιών και πτώση των τιμών). Αυτό ακριβώς συμβαίνει σε μια αποπληθωριστική οικονομία (ή, στην προκειμένη περίπτωση, σε μια οικονομία που τείνει προς τον αποπληθωρισμό). Από το 1815 έως το 1914, οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε κανόνα χρυσού , ο οποίος είναι αποπληθωριστικός.

Υπήρξαν μόνο λίγες πληθωριστικές περίοδοι, όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη δεκαετία του 1860. Σύμφωνα με τον Patrick Newman , κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, το Κογκρέσο καθιέρωσε το εθνικό τραπεζικό σύστημα. Τόσο οι πολιτειακές όσο και οι εθνικές τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να δημιουργούν πιστωτικές πυραμίδες στο ίδιο σύνολο νόμιμων χρηματικών αποθεμάτων μέσω της χρήσης των διατραπεζικών καταθέσεων που πληρώνουν τόκους. Αυτή η πιστωτική επέκταση οδήγησε σε ύφεση τη δεκαετία του 1870 (1873-79), όπως εξηγείται από την αυστριακή θεωρία του επιχειρηματικού κύκλου.

Η πιστωτική επέκταση εξακολουθούσε να συμβαίνει κατά την περίοδο της ύφεσης (η οποία, σύμφωνα με τον Newman, πρέπει να θεωρηθεί μεταξύ 1873 και 1875, επειδή τα δεδομένα εκείνη την εποχή βασίζονταν σε ονομαστικές χρονοσειρές και υπήρχε ελάχιστη πρόσβαση σε συγκεντρωτικές οικονομικές πληροφορίες) και άρχισαν να εμφανίζονται σημάδια συρρίκνωσης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τραπεζικές εκροές, οι οποίες οδήγησαν σε πιστωτική κρίση. Επιπλέον, δεν υπήρχαν δημοσιονομικά ή νομισματικά κίνητρα κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Newman, η ανάκαμψη ήταν ταχύτερη, καθώς η οικονομία ήταν σε θέση να ανακατανείμει αποτελεσματικά τους πόρους.

Η Σιγκαπούρη είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα. Αν και δεν έχει κανόνα χρυσού, η συναλλαγματική της πολιτική είναι λιγότερο πληθωριστική από την πολιτική κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών (που υιοθετείται από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).

Από το 1981, η MAS (Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης), η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης, άρχισε να παρεμβαίνει μόνο στη συναλλαγματική ισοτιμία , ελέγχοντας την αξία του δολαρίου Σιγκαπούρης (SGD) σε σχέση με ένα καλάθι που αποτελείται από τα νομίσματα των κυριότερων οικονομιών του κόσμου, αυξάνοντας και μειώνοντας τη νομισματική βάση μέσω αγορών και πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, αντίστοιχα. Ο στόχος είναι να υπάρχει ένα νόμισμα που να ανατιμάται συνεχώς έναντι των άλλων.

Ως εκ τούτου, η MAS δεν ενεργεί θέτοντας στόχο για το επιτόκιο, αφήνοντας το να καθορίζεται κυρίως από την αγορά. Έτσι, οι επενδύσεις τείνουν να είναι πιο βιώσιμες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (δεδομένου ότι τείνουν να χρηματοδοτούνται από αποταμιεύσεις). Αυτό συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, με λιγότερο έντονες υφέσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μεταξύ 1982 και 2005 το SGD ήταν το νόμισμα που έχασε λιγότερο αγοραστική δύναμη στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και το ελβετικό φράγκο (CHF).

Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός (αυξάνοντας σημαντικά μόνο σε ορισμένες σύντομες περιόδους). Σε ορισμένα χρονικά διαστήματα, υπήρξε ακόμη και αποπληθωρισμός (ποσοστό πληθωρισμού κάτω του 0%).

Όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Μαλαισία το 1965, η Σιγκαπούρη υιοθέτησε μεγάλη οικονομική ελευθερία, η οποία οδήγησε στην έξαρση των ιδιωτικών εταιρειών που ήταν πολύ ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά και σε υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η κυβέρνηση υιοθέτησε μια πολιτική χαμηλών δημόσιων δαπανών και χαμηλής φορολογίας, σχεδόν ανύπαρκτης γραφειοκρατίας και λίγων κανονισμών. Η λιγότερο πληθωριστική πολιτική του MAS είναι ένας από τους κύριους (αν όχι ο κυριότερος) παράγοντες που συνέβαλαν στις επιδόσεις της Σιγκαπούρης.

Συμπέρασμα

Ο αποπληθωρισμός είναι κακός μόνο για την κυβέρνηση. Σε μια αποπληθωριστική οικονομία, δεν μπορεί να φορολογήσει τους πολίτες έμμεσα μέσω του πληθωρισμού και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική για να ενισχύσει τεχνητά την οικονομία και να πάρει ψήφους πριν από την αναπόφευκτη ύφεση. Οι καταναλωτές (κυρίως οι φτωχότεροι) και οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που επωφελούνται από τον αποπληθωρισμό (λόγω των χαμηλότερων τιμών και των μεγαλύτερων περιθωρίων κέρδους, αντίστοιχα).































Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε