Αναμένετε περισσότερη νομισματική καταστροφή και αδύναμες οικονομίες το 2024

2024-01-16

Άρθρο του Daniel Lacalle για το Mises Institute 

 Οι αγορές έκλεισαν το 2023 με το ισχυρότερο ράλι για μετοχές, ομόλογα, χρυσό και κρυπτονομίσματα εδώ και χρόνια. Το επίπεδο εφησυχασμού ήταν εμφανές, καταγράφοντας επίπεδο "ακραίας απληστίας" στον δείκτη απληστίας και φόβου.

Το 2023 ήταν επίσης μια απίστευτα κακή χρονιά για τα εμπορεύματα, ιδίως για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, κάτι που πολύ λίγοι θα είχαν προβλέψει εν μέσω δύο πολέμων με σχετικές γεωπολιτικές επιπτώσεις και σημαντικές περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+. Ήταν επίσης μια κακή χρονιά για τις κινεζικές μετοχές, παρά την πιο αργή από την αναμενόμενη αλλά ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τα ισχυρά κέρδη των μεγάλων συνιστωσών του δείκτη Hang Seng.

Οι αγορές ανέκαμψαν λόγω του συνδυασμού αισιόδοξων προσδοκιών για τον πληθωρισμό και επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Το ερώτημα τώρα είναι, τι μπορούμε να περιμένουμε το 2024;

Το έτος του αποπληθωρισμού μπορεί να προέλθει μόνο από μια ύφεση. Οι προσδοκίες της αγοράς για μια μαζική μείωση του πληθωρισμού δεν μπορούν να προέλθουν από αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν ήπια προσγείωση. Ο λόγος που δεν είδαμε ύφεση το 2023 είναι ότι η παγκόσμια προσφορά χρήματος δεν έπεσε κάτω από τα 103 τρισεκατομμύρια δολάρια και έκλεισε σχεδόν στο επίπεδο ρεκόρ των 107 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Citi. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών συνέχισαν να ξοδεύουν σαν να μην υπήρχαν ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων. Η δημοσιονομική πολιτική ήταν εξαιρετικά επιθετική, ενώ η νομισματική πολιτική ήταν περιοριστική. Ως εκ τούτου, η μείωση των νομισματικών μεγεθών και ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων έχουν πέσει στους ώμους του ιδιωτικού τομέα.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε σύμφωνα με τα νομισματικά μεγέθη, αλλά δεν έχουμε ακόμη δει τον πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομία λόγω της χρονικής καθυστέρησης. Είναι πιθανό να δούμε τον πλήρη αντίκτυπο της νομισματικής συρρίκνωσης του 2023 το 2024. Εάν η οικονομία αποδυναμωθεί και η συνολική ζήτηση του ιδιωτικού τομέα υποχωρήσει, ο πληθωρισμός θα μειωθεί όπως αναμένεται. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε το είδος της οικονομίας του goldilocks -που προβλέπουν πολλοί επενδυτές- και να επιτύχουμε πληθωρισμό 2%.

Οι μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα προέλθουν μόνο από μια πολύ αδύναμη οικονομία. Οι κεντρικές τράπεζες δεν ενεργούν ποτέ προληπτικά. Αν καταλήξουν να μειώσουν τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης, θα είναι επειδή η επιβράδυνση της οικονομίας είναι σοβαρή. Δεν μπορούμε να ποντάρουμε ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Αν πιστεύετε σε μια ήπια προσγείωση, δεν θα πρέπει να περιμένετε έξι μειώσεις επιτοκίων. Εναλλακτικά, αν πιστεύετε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια πέντε ή έξι φορές, θα πρέπει να προετοιμάσετε το χαρτοφυλάκιό σας για μια σκληρή προσγείωση - μια τρομερά κακή προσγείωση, στην πραγματικότητα.

Τα εμπορεύματα μπορεί να ανακάμψουν καθώς ο γεωπολιτικός κίνδυνος δημιουργεί ένα κατώτατο όριο και η οριακή ζήτηση από την Κίνα αυξάνεται. Οι αγορές έχουν αγνοήσει τη δύναμη της κινεζικής οικονομίας, η οποία θα αναπτυχθεί κατά τουλάχιστον 4,5% το 2023, επειδή το χρηματιστήριο δεν έχει αποδώσει. Ωστόσο, μια οικονομία που αναπτύσσεται με αυτόν τον ρυθμό παρά τις τεράστιες προκλήσεις του τομέα των ακινήτων δεν πρέπει να αγνοηθεί. Είναι πιθανό η οριακή ζήτηση στα ενεργειακά εμπορεύματα να ανακάμψει, ακριβώς καθώς ο γεωπολιτικός κίνδυνος διατηρεί ένα κατώτατο όριο στις τιμές, οδηγώντας σε ανάκαμψη του συμπλέγματος των εμπορευμάτων χάρη στην οριακή ζήτηση της Κίνας και την ταχεία ανάπτυξη της Ινδίας. Καθώς μεγαλύτερο μέρος του νεοσύστατου νομίσματος πηγαίνει σε σχετικά σπάνια περιουσιακά στοιχεία, μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί επίσης να στηρίξει αυτή την ανάκαμψη των βασικών εμπορευμάτων

Η Λατινική Αμερική και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να απογοητεύουν, ενώ η Ασία είναι η πρώτη σε ανάπτυξη. Λόγω των προσδοκιών ότι τα χειρότερα πέρασαν και της σχετικής ανάκαμψης του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, οι αγορές αγόρασαν ευρωπαϊκές μετοχές και ομόλογα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, τα προβλήματα είναι βαθύτερα και πιο σύνθετα. Το ευρώ μπορεί να ανακάμψει, αλλά η θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα αποδυναμώνεται σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ και τους ανερχόμενους διεκδικητές, όπως το γουάν. Η έλλειψη ανάπτυξης της Ευρώπης δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, αλλά, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής, είναι αυτοπροκαλούμενη. Η ζώνη του ευρώ έκλεισε το 2023 σε ύφεση παρά τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων και το Ταμείο Επόμενης Γενιάς της ΕΕ. Το πρόβλημα στη ζώνη του ευρώ και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι η συνεχής εφαρμογή πολιτικών που βλάπτουν την ανάπτυξη και διογκώνουν τις κυβερνήσεις. Προκειμένου να αναιρέσει τον εφιάλτη που δημιούργησε ο κολεκτιβιστικός παρεμβατισμός, η Αργεντινή θα περάσει πιθανότατα ένα έτος αποτοξίνωσης.

Λόγω της νομισματικής καταστροφής που έχουν εφαρμόσει οι κεντρικές τράπεζες, οι αγορές μετοχών μπορεί να συνεχίσουν να αποδίδουν ικανοποιητικά, αλλά η μεταβλητότητα θα αυξηθεί πιθανότατα, καθώς η αισιοδοξία της αγοράς συγκρούεται με την οικονομική πραγματικότητα. Παρόλο που το 2024 δεν θα είναι πιθανώς η χρονιά των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών, είναι στα σκαριά, και αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη νομισματική υποτίμηση. Σε αυτό το περιβάλλον, το Bitcoin και ο χρυσός μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον αγώνα κατά της καταστροφής της αγοραστικής δύναμης των νομισμάτων. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την υψηλή μεταβλητότητα και τον κίνδυνο του Bitcoin, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι έχει αρχίσει να διαχωρίζεται από τα άλλα κρυπτονομίσματα και να αποτελεί μια δική του κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζουν το έδαφος για τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία είναι ό,τι πιο κοντινό στην επιτήρηση μεταμφιεσμένη σε χρήμα, τα αποθέματα αξίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Ο χρυσός είναι πιθανό να αποτελέσει ένα καλό αποδιαρθρωμένο περιουσιακό στοιχείο που προστατεύει από την υποτίμηση των κρατικών ομολόγων και των εγχώριων νομισμάτων.

Το 2024 είναι πιθανό να είναι ένα έτος σημαντικής επιβράδυνσης των μεγάλων οικονομιών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τάσεις στον ιδιωτικό τομέα, και ένα έτος αύξησης του δημόσιου χρέους, το οποίο οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να συγκαλύψουν με την καταστροφή της αγοραστικής δύναμης του νομίσματος. Σε αυτό το σενάριο, το στοίχημα για το γρήγορο τέλος της έκρηξης του πληθωρισμού μπορεί να είναι πρόωρο. Εάν ο πληθωρισμός μειωθεί όπως προβλέπεται, αυτό θα είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης της οικονομίας και των υπερβάσεων των δαπανών της κυβέρνησης. Εάν το χρέος και τα κρατικά ελλείμματα συνεχίσουν να αυξάνουν, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει αρνητικά. Όπως και να έχει, το κλειδί το 2024 θα είναι να περιμένουμε περισσότερη νομισματική καταστροφή.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε