Οι αυξήσεις των τιμών ή οι αυξήσεις της προσφοράς χρήματος οδηγούν σε εσφαλμένη κατανομή των πόρων;

2022-07-26

Άρθρο του Frank Shostak για το Mises Institute

 Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και οικονομικοί σχολιαστές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός ορίζεται ως η γενική αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών. Έτσι, θεωρούν ότι οτιδήποτε συμβάλλει στην αύξηση των τιμών θέτει σε κίνηση τον πληθωρισμό.

Η μείωση της ανεργίας ή η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας θεωρούνται ως δυνητικοί παράγοντες πυροδότησης του πληθωρισμού, ενώ άλλοι παράγοντες, όπως η αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων ή των μισθών των εργαζομένων, θεωρούνται επίσης ως παράγοντες πυροδότησης του πληθωρισμού. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι ο πληθωρισμός προκαλεί κερδοσκοπικές αγορές, δημιουργώντας σπατάλες. Σύμφωνα με τη δημοφιλή άποψη, ο πληθωρισμός διαβρώνει επίσης τα πραγματικά εισοδήματα των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων και προκαλεί κακή κατανομή των πόρων. Ο πληθωρισμός, υποστηρίζεται, υπονομεύει επίσης την πραγματική οικονομική ανάπτυξη.

Γιατί μια γενική αύξηση των τιμών να πλήττει ορισμένες ομάδες ανθρώπων και όχι άλλες; Ή πώς ο πληθωρισμός οδηγεί σε κακή κατανομή των πόρων; Γιατί μια γενική άνοδος των τιμών πρέπει να αποδυναμώνει την πραγματική οικονομική ανάπτυξη; Πρώτον, η τιμή ενός αγαθού είναι το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται για το αγαθό, και αυτό υποδηλώνει ότι για μια δεδομένη ποσότητα αγαθών, μια γενική αύξηση των τιμών μπορεί να λάβει χώρα ως απάντηση στην αύξηση ή τον πληθωρισμό της προσφοράς χρήματος.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, όταν συζητούν το θέμα της γενικής αύξησης των τιμών, την οποία ονομάζουν πληθωρισμό, σπάνια αναφέρουν τη λέξη χρήμα. Ο λόγος είναι η έλλειψη ακριβούς στατιστικής συσχέτισης μεταξύ των μεταβολών στο χρήμα και των μεταβολών στους διάφορους δείκτες τιμών, όπως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Η στατιστική συσχέτιση, ή η έλλειψή της, μεταξύ δύο μεταβλητών δεν θα έπρεπε να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την εξακρίβωση της αιτιότητας. Αντ' αυτού, πρέπει κανείς να καταλάβει τη δομή της αιτιότητας με τη βοήθεια της συλλογιστικής και της λογικής.

Η ουσία του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός είναι μια πράξη υπεξαίρεσης μέσω της αύξησης της προσφοράς χρήματος. Σύμφωνα με τον Ludwig von Mises:

Για να αποφύγουν να κατηγορηθούν για τις δυσάρεστες συνέπειες του πληθωρισμού, η κυβέρνηση και τα τσιράκια της καταφεύγουν σε ένα σημασιολογικό τέχνασμα. Προσπαθούν να αλλάξουν το νόημα των όρων. Ονομάζουν "πληθωρισμό" την αναπόφευκτη συνέπεια του πληθωρισμού, δηλαδή την άνοδο των τιμών. Αγωνίζονται να παραμερίσουν στη λήθη το γεγονός ότι η άνοδος αυτή παράγεται από την αύξηση της ποσότητας του χρήματος και των υποκατάστατων του χρήματος. Ποτέ δεν αναφέρουν αυτή την αύξηση. Επιρρίπτουν την ευθύνη για την αύξηση του κόστους ζωής στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση του κλέφτη που φωνάζει "πιάστε τον κλέφτη". Η κυβέρνηση, η οποία παρήγαγε τον πληθωρισμό πολλαπλασιάζοντας την προσφορά χρήματος, ενοχοποιεί τους παραγωγούς και τους εμπόρους και καμαρώνει στο ρόλο του πρωταθλητή των χαμηλών τιμών.

Οι αυξήσεις της προσφοράς χρήματος μέσω της ανταλλαγής του τίποτα με κάτι στρέφουν τον πλούτο από τους δημιουργούς του πλούτου προς τους κατόχους του νεοδημιουργηθέντος χρήματος. Αυτό είναι που θέτει σε κίνηση την κακή κατανομή των πόρων, όχι οι αυξήσεις των τιμών καθεαυτές. Τα πραγματικά εισοδήματα των δημιουργών πλούτου μειώνονται όχι λόγω γενικών αυξήσεων των τιμών, αλλά λόγω των αυξήσεων της προσφοράς χρήματος, που εκτρέπουν τον πλούτο από αυτούς.

Όταν το χρήμα παράγεται από το "πουθενά", οι κάτοχοι του νεοδημιουργηθέντος χρήματος μπορούν να εκτρέψουν αγαθά στον εαυτό τους χωρίς να παράγουν τίποτα οι ίδιοι. Ως αποτέλεσμα, οι δημιουργοί πλούτου που έχουν συμβάλει στην παραγωγή αγαθών ανακαλύπτουν ότι η αγοραστική δύναμη των χρημάτων τους έχει μειωθεί, αφού λιγότερα αγαθά έχουν απομείνει στη δεξαμενή.

Όταν οι παραγωγοί πλούτου έχουν λιγότερα αγαθά στη διάθεσή τους, αυτό εμποδίζει το σχηματισμό πλούτου. Ως αποτέλεσμα, η οικονομική ανάπτυξη θα δεχθεί πιέσεις. Οι γενικές αυξήσεις των τιμών, οι οποίες ακολουθούν την αύξηση της προσφοράς χρήματος, υποδηλώνουν μόνο τη διάβρωση του πλούτου. Οι αυξήσεις των τιμών ωστόσο δεν προκάλεσαν αυτή τη διάβρωση. Παρομοίως, οι αυξήσεις της προσφοράς χρήματος και όχι οι αυξήσεις των τιμών διαβρώνουν τα πραγματικά εισοδήματα των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, οι οποίοι τείνουν να έχουν σταθερά εισοδήματα, είναι οι τελευταίοι αποδέκτες του νέου αντλούμενου χρήματος.

Τιμές πετρελαίου και πληθωρισμός

Εάν η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί και εάν τα άτομα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ίδια ποσότητα πετρελαίου με πριν, τα άτομα θα αναγκαστούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για το πετρέλαιο. Εάν το χρηματικό απόθεμα ενός ατόμου παραμείνει αμετάβλητο, λιγότερα χρήματα θα είναι διαθέσιμα για άλλα αγαθά και υπηρεσίες, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών άλλων αγαθών και υπηρεσιών κατά μέσο όρο.

Σημειώστε ότι τα συνολικά χρήματα που δαπανώνται για αγαθά δεν αλλάζουν- μόνο η σύνθεση των δαπανών έχει αλλάξει, με περισσότερα για το πετρέλαιο και λιγότερα για άλλα πράγματα. Ως εκ τούτου, η μέση τιμή των αγαθών παραμένει αμετάβλητη.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών θα περιορίζεται από τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς χρήματος, εφόσον όλα τα άλλα πράγματα είναι ίσα, και όχι από τον ρυθμό αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Επομένως, δεν είναι δυνατόν οι αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου να θέσουν σε κίνηση τη γενική αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών χωρίς την αντίστοιχη στήριξη από την προσφορά χρήματος.

Μπορούν οι προσδοκίες πληθωρισμού να πυροδοτήσουν μια γενική άνοδο των τιμών;

Σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους (συμπεριλαμβανομένου του Paul Krugman), όταν τα άτομα αρχίζουν να προβλέπουν υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον, αυξάνουν τις απαιτήσεις τους για αγαθά στο παρόν, αυξάνοντας έτσι τις τιμές των αγαθών. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Fed Ben Bernanke οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι ο βασικός κινητήριος παράγοντας πίσω από τις αυξήσεις των γενικών τιμών,

Ο τελευταίος γύρος αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας έχει αυξήσει τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα αντισταθεί σθεναρά στη διάβρωση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς η αποδυνάμωση αυτών των προσδοκιών θα ήταν αποσταθεροποιητική για την ανάπτυξη καθώς και για τον πληθωρισμό.

Επίσης, οι προσδοκίες των εργαζομένων για υψηλότερο πληθωρισμό τους ωθούν να ζητούν υψηλότερους μισθούς. Οι αυξήσεις στους μισθούς με τη σειρά τους αυξάνουν το κόστος παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών και αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να μετακυλήσουν τις αυξήσεις αυτές στους καταναλωτές αυξάνοντας τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών.

Ενώ οι επιχειρηματίες λαμβάνουν υπόψη διάφορα κόστη παραγωγής κατά τον καθορισμό των τιμών, ο τελικός φορέας λήψης αποφάσεων όσον αφορά την τιμή ενός αγαθού είναι ο καταναλωτής. Ο καταναλωτής καθορίζει αν η τιμή που έχει οριστεί είναι "σωστή", κατά κάποιο τρόπο. Εάν το χρηματικό απόθεμα δεν αυξηθεί, τότε οι καταναλωτές δεν θα έχουν περισσότερα χρήματα για να υποστηρίξουν τη γενική αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το ποιες είναι οι προσδοκίες των ατόμων, εάν η προσφορά χρήματος δεν αυξήθηκε, τότε δεν μπορεί να αυξηθεί ούτε η νομισματική δαπάνη των ατόμων για αγαθά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει γενική ενίσχυση της αύξησης των τιμών χωρίς την αύξηση του ρυθμού της νομισματικής άντλησης, εφόσον όλα τα άλλα πράγματα είναι ίδια.

Μπορούν οι τιμές να είναι σταθερές σε συνθήκες πληθωρισμού;

Εάν για ένα δεδομένο απόθεμα αγαθών υπάρξει αύξηση της προσφοράς χρήματος, αυτό σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα θα ανταλλάσσονται για ένα δεδομένο απόθεμα αγαθών, με όλα τα άλλα πράγματα να είναι ίσα. Η αγοραστική δύναμη του χρήματος σε αυτές τις περιπτώσεις θα μειωθεί, αυξάνοντας τις τιμές των αγαθών. Στην περίπτωση αυτή, μια γενική αύξηση των τιμών θα συνδέεται με τον πληθωρισμό.

Αλλά εξετάστε την ακόλουθη περίπτωση: ο ρυθμός αύξησης του χρήματος συμβαδίζει με τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς αγαθών. Κατά συνέπεια, οι τιμές των αγαθών κατά μέσο όρο δεν μεταβάλλονται. Υπάρχει πληθωρισμός ή όχι; Για τους περισσότερους σχολιαστές, εάν η αύξηση της προσφοράς χρήματος αντιστοιχεί ακριβώς στην αύξηση της προσφοράς αγαθών, δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των γενικών τιμών και, επομένως, δεν πρόκειται να προκύψει πληθωρισμός. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι λανθασμένος, αφού ο πληθωρισμός έχει λάβει χώρα -δηλαδή, η προσφορά χρήματος έχει αυξηθεί.

Η ανταλλαγή του τίποτα με κάτι που θέτει σε κίνηση η επέκταση του χρήματος δεν μπορεί να αντιστραφεί με αύξηση της προσφοράς αγαθών. Η αύξηση της προσφοράς χρήματος θα θέσει σε κίνηση όλες τις αρνητικές παρενέργειες που προκαλεί το τύπωμα χρήματος, συμπεριλαμβανομένης της απειλής του κύκλου άνθησης - κατάρρευσης, ανεξάρτητα από την αύξηση της προσφοράς αγαθών.

Σύμφωνα με τον Murray N. Rothbard,

Το γεγονός ότι οι γενικές τιμές ήταν περισσότερο ή λιγότερο σταθερές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 είπε στους περισσότερους οικονομολόγους ότι δεν υπήρχε πληθωριστική απειλή, και ως εκ τούτου τα γεγονότα της μεγάλης ύφεσης τους αιφνιδίασαν εντελώς.

Συμπέρασμα

Σε αντίθεση με τον δημοφιλή ορισμό, ο πληθωρισμός δεν αφορά γενικές αυξήσεις των τιμών, αλλά αυξήσεις της προσφοράς χρήματος. Η γενική αύξηση των τιμών αναπτύσσεται κατά κανόνα λόγω της αύξησης της προσφοράς χρήματος. Η βλάβη που οι περισσότεροι άνθρωποι αποδίδουν στις αυξήσεις των τιμών οφείλεται στην πραγματικότητα στην αύξηση της προσφοράς χρήματος. Ως εκ τούτου, οι πολιτικές που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού χωρίς να προσδιορίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που συμβαίνει, απλώς χειροτερεύουν τα πράγματα.




















Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε